• info@sacuvajmobebe.rs

CRNA STATISTIKA

Naslovna
Crna statistika

Crna statistika

U Srbiji se godišnje obavi više abortusa nego što se rodi beba.
Srbija je šampion po broju abortusa.
U proseku, svaka Srpkinja abortira tri puta.

Zbog nasilnog prekida trudnoća, Srbija je za deset godina izgubila jedan grad veličine Beograda.

Godišnje se na abortus odluči i između 6.000 i 10.000 devojaka od 16 do 19 godina.

Procene se kreću između 150.000 i 200.000. Za isto vreme rodi se samo 70.000 dece.

Zvanični podaci ne odslikavaju u potpunosti stvarno stanje, budući da se pored u registrovanim zdravstvenim ustanovama, jedan broj abortusa obavlja i u za to neregistrovanim zdravstvenim objektima, bez izveštavanja.

O kontracepciji znamo zabrinjavajuće malo. To se naročito odnosi na mlade. Istraživanja pokazuju da je takvo neznanje rašireno i kod studenata medicine.

Devojčica od 12 godina najmlađa je pacijentkinja koja je u GAK „Narodni front“ nedavno došla da uradi abortus. Na taj korak svake godine se u Srbiji odluči oko 16.000 trudnih maloletnica. Raste i broj onih koje rađaju već sa 16 i sa manje godina.

Nedavna studija o seksualnom ponašanju devojaka iz Srbije pokazala je da je četvrtina njih (28,5 odsto) postala seksualno aktivna sa 16 i manje godina.

Približno polovina roditelja uopšte ne razgovara sa svojom decom o temama koje su bitne za razvoj zdrave seksualnosti.

Manje od 10 posto adolescenata koristi kontracepciju.

Trudnoću godišnje prekine između tri i šest hiljada devojaka.

Istraživanje pokazuje da poslednjih godina imamo čak trudnoće među jako mladim devojkama uzrasta 11 i 12 godina što je poražavajući podatak ako znamo da u zemljama koje se ozbiljno bave tim problemom u Evropi se smatra neprihvatljivim rađanjem pre 17 godine života zato što u tom periodu trudnica još uvek nije zrela. Kako statistike pokazuju, u proseku, jedna od 20 devojaka uzrasta od 15 do 19 godina već је imala prekid trudnoće.