• info@sacuvajmobebe.rs

Sačuvajmo bebe: Deca migranti žive u nehigijenskim uslovima

Blog Sačuvajmo bebe: Deca migranti žive u nehigijenskim uslovima
653619_azilanti-nece-u-krnjacu140815ras-foto-milorad-milankovic-16_f

Sačuvajmo bebe: Deca migranti žive u nehigijenskim uslovima

Izvor: Beta U centru za prikupljanje pomoći za migrante najpotrebnije su stvari za bebe koje žive u nehigijenskim uslovima, kazao je danas agenciji Beta predstavnik organizacije "Sačuvajmo bebe" Srba Jovanović. On je kazao da je centar za prikupljanje pomoći svakodnevno otvoren u koncertnom dvorištu kluba Mikser Haus - "Miksalište" u Savamali, a da nedeljom lekari pedijatrijskog Doma zdravlja PED MEDIC tu i u parku kod glavne autobuske stanice obavljaju preglede dece. On je dodao da lekari dnevno pregledaju od 30 do 50 dece.

 - Deca žive u nehigijenskim uslovima. Prema izveštajima lekara koje mi dobijamo, deca boluju od dijareje, respiratorne infekcije i nema ozbiljnijih problema, osim prehlada, a sva pomenuta stanja su posledica okruženja u kojem se oni nalaze i nepostojanja osnovnih sanitarnih, higijenskih i stambenih uslova za tu decu - rekao je Jovanović.
On je naveo da je najmlađa pregledana beba bila stara 24 dana, a pregledane su i dve trudnice koje su upućene u Ginekološko-akušersku kliniku Narodni front gde održavaju trudnoću. - Naša iskustva su pozitivna. Zdravstveni sistem Srbije prepoznaje hitne potrebe i stanja za koje ne traže nikakve upute ili zdravstvene knjižice, ono što je potrebno je da migranti budu prijavljeni makar policiji, kako bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno zdravstvena ustanova mora da ima njihovo ime i prezime, jer ih ne može anonimno primati - kazao je Jovanović. On je rekao da je odziv građana za sada dobar, da svakodnevno donose garderobu, hranu za bebe i higijenska sredstva, kakva su sapuni, plene i vlažne maramice, ali da je važno da se akcija nastavi. Jovanović je kazao da su migranti već navikli da dolaze u centar kako bi uzeli garderobu, hranu ili stvari za bebe, da napune baterije mobilnih telefona ili koriste toalet. Akciju zajedno sprovode Mikser Haus, "Sačuajm bebe" i još osam nevladinih organizacija svakog radnog dana od 10 do 16 sati u Miksalištu u Mostarskoj ulici.