• info@sacuvajmobebe.rs

Neophodna edukacija žena o kontracepciji i rizicima abortusa

Blog Neophodna edukacija žena o kontracepciji i rizicima abortusa
bg-regionalna-tema-pcr-210715_1.Still003

Neophodna edukacija žena o kontracepciji i rizicima abortusa

Izvor: N1

Nastavlja se trend da se abortus koristi kao sredstvo kontracepcije zbog čega je neophodna veća edukacija žena kao i upoznavanje sa rizicima te intervencije.

U Novom danu televizije N1 gošće iz Srbije, Hrvatske i BiH govorile su o abortusu, pravu na abortus, rizicima nakon intervencije i seksualnom obrazovanju. Maša Mišić iz udruženja „Sačuvajmo bebe“ kaže da njihov cilj nije ukidanje abortusa već smanjenje broja tih intervencija kao i informisanje žena o svim raspoloživim vrstama kontracepcije.

U Srbiji između 150 i 200 hiljada abortusa godišnje

Kako je navela, nezvanične procene govore da se godišnje u Srbiji izvede između 150.000 i 200.000 abortusa a zvaničan broj je 60.000 što je jako puno. „Žene u Srbiji zbog manjka edukacije i informisanosti koriste abortus kao sredstvo kontracepcije. Način da se to promeni je edukacija, savetovanje, otvaranje materinskih domova za one žene koje nemaju podršku porodice da rode dete a žele ga“, kaže ona. Mašić naglašava da je abortus izbor žene ali da ona mora biti informisana i upoznata sa tim šta se dešava nakon intervencije i da je moguć sterilitet. Ona takođe naglašava da u Srbiji nema seksualnog obrazovanja u školama a da to utiče na smanjenje broja abortusa. Gošća iz Hrvatske bila je Bosiljka Bačura iz udruženja „Djetešce na sunašce“ koja je protivnik abortusa i koja se zalaže za njegovo ukidanje. „Čovek postaje čovek momentom začeća. To je osnovno pravo na život i majka ne može imati pravo na ubistvo. Ono je ljudsko biće od začeća pa je abortus genocid nad čovekom“, smatra ona. Prema nekim podacima u Hrvatskoj je smanjen broj abortusa i u toku prošle godine urađeno je 3.200. Bačura tvrdi da svaka žena želi dete i da se mnoge žene kaju nakon abortusa. Zalaže se i da žene rode dete i daju ga na usvajanje. Ona se takođe ne slaže sa tim da muškarci nemaju pravo da utiču na odluku žene jer, kako ističe, kod nje u udruženje su dolazili muškarci koji su plakali jer su želeli da imaju dete a njihove partnerke su se odlučile na abortus. Gošća iz Hrvatske bila je Bosiljka Bačura iz udruženja „Djetešce na sunašce“ koja je protivnik abortusa i koja se zalaže za njegovo ukidanje. „Čovek postaje čovek momentom začeća. To je osnovno pravo na život i majka ne može imati pravo na ubistvo. Ono je ljudsko biće od začeća pa je abortus genocid nad čovekom“, smatra ona. Prema nekim podacima u Hrvatskoj je smanjen broj abortusa i u toku prošle godine urađeno je 3.200. Bačura tvrdi da svaka žena želi dete i da se mnoge žene kaju nakon abortusa. Zalaže se i da žene rode dete i daju ga na usvajanje. Ona se takođe ne slaže sa tim da muškarci nemaju pravo da utiču na odluku žene jer, kako ističe, kod nje u udruženje su dolazili muškarci koji su plakali jer su želeli da imaju dete a njihove partnerke su se odlučile na abortus. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina zvanične statistike o broju abortusa nema a Vedrana Frasto iz udruženja „Cure“ kaže da je ta oblast uređena zakonom iz 1977. godine koji čak ne uključuje privatne klinike kao mesta na kojima se abortus može izvršiti. „Žene nisu i ne mogu biti objekti. Žensko telo i njena slobodna volja nisu alati društva i država da se postavi blagostanje. To je njena odluka i u to se niko ne treba mešati“, ističe ona. Takođe, ukazuje da nema edukacije o kontracepciji jer je to tabu tema. „Rezultat je da su mladi neinformisani. Učenje o ljubavi je preko porno filma što je potpuno pogrešno. Vlasti ignorišu potrebu uvođenja seksualnog obrazovanja“ Video možete pogledati ovde